Alhambra

17/03/2012

Alhambra on Nasridi dünastia paleekompleks Granadas. Mauride poolt ehitatud ning kristlike monarhide poolt täiendatud ning aedadega ümbritsetud kompleks üks tähtsamaid islami kultuuriobjekte Euroopas. Kompleks ise on suur, seda on ehitanud mitmed valitsejad mitmes järgus. Telekast nähes tundus, et kogu kompleks on suur veevärgiga ühendatud kaadervärk, tegelikult päris nii ei olnud. Alhambrat on võimalik külastada nii päeval kui ka õhtul, ning kuna ta oli reisi üks peaeesmärke, siis sai tehtud mõlemat. Esimene asi, mis silma hakkab, on aiad. Fantastilised sirged seinad põõsastest, koos uste ja akendega läbi nende, seal vahel väikesed veesilmad ja purskkaevud, lilled (mis küll veel kõik ei õitsenud), voolava vee meloodia – see kõik on nagu muinasjutus. Ca kuu aega hiljem, kui kõik õite on, on asi ilmselt veelgi kenam. Paleed on võib-olla natukene tagasihoidkijumad kui oleks arvanud, ent ka seal on oma momente. Öine külastus oli meil samuti paleese, kuid see oli küll natuke pettumus. Jah, detaili oli lihtsam näha, kuid samas vee ja valgustusega oleks võinud rohkem mängida. Tiigi hoov oli täiestinpime, ja ainna võiks lihtsalt rohkem valgust suunata ja oleks ka õhtuvalguses maagiline. Kellel vähegi võimalik, soovitan siiski ära käia, suurepärane koht enda laadimiseks.

Leave a reply

Go top